Energistyring på farten: Hvordan smartwatches fører an
Teknologiens verden udvikler sig hurtigt, og et område, der oplever en betydelig vækst, er brugen af smartwatches til energistyring. Smartwatches bliver et stadig mere populært værktøj til styring og overvågning af bygningssystemer som f.eks. belysning, varme, ventilation, aircondition (HVAC) og sikkerhed. Disse enheder tilbyder en praktisk og effektiv måde at styre energiforbruget på og foretage justeringer i realtid på farten. Når alt kommer til alt, er både tid og energi – som man siger – penge, og et smartwatch er en mester i at styre begge dele, hvilket gør den populære enhed til en no-brainer for branchen.
Fastgjort til dit håndled med et pålideligt urrem kan et smartwatch forbedre den daglige drift radikalt.
En af de største fordele ved at bruge smartwatches til energistyring er muligheden for at overvåge og fjernstyre bygningssystemer. I dag kan de fleste enheder, inventar, programmer og tjenester opgraderes til en smart status, hvilket gælder alt fra pærer til klimaanlæg. Dette er især nyttigt for facility managers, som nu kan få adgang til og styre bygningssystemer fra hvor som helst og når som helst. Det betyder, at de kan reagere på problemer og foretage justeringer hurtigt, hvilket reducerer energispild og forbedrer den generelle effektivitet.
Smartwatches har også en række andre funktioner, der gør dem til et attraktivt valg til energistyring. Mange smartwatches er f.eks. udstyret med sensorer, der kan registrere bevægelse, lys og temperatur, så de automatisk kan justere belysnings- og HVAC-systemer på baggrund af belægning og vejrforhold. Dette kan reducere energiforbruget og omkostningerne betydeligt. Hvis man reducerer den manuelle overvågning, der foretages af et menneske (og i stedet stoler på smart teknologi til disse opgaver), kan man også frigøre arbejdstimer, som kan bruges et andet sted, måske et sted, der er vigtigere for virksomhedens vækst og bæredygtighed.
En anden fordel ved at bruge smartwatches til energistyring er muligheden for at få adgang til data i realtid. Det betyder, at facility managers kan få adgang til detaljerede oplysninger om energiforbrug og træffe informerede beslutninger om, hvordan forbruget kan reduceres. Dette er ideelt, når det drejer sig om at reducere udgifterne til energi, da man – i tal – kan se, hvor energien bruges og hvorfor. At eliminere gætterier er en yderst effektiv måde at reducere tid, energi og omkostninger på. Smartwatches giver også mulighed for at oprette tilpassede rapporter og advarsler, som kan hjælpe med at identificere mønstre og tendenser i energiforbruget og identificere muligheder for forbedringer.
Smartwatches er også et ideelt værktøj til at forbedre sikkerheden i bygninger. Mange smartwatches har indbyggede sikkerhedsfunktioner som f.eks. ansigtsgenkendelse, fingeraftryksscannere og kryptering, som kan bruges til at kontrollere adgangen til bygningssystemer og følsomme områder. Sikkerhedsforanstaltninger som disse har været standardpraksis i mange virksomheder i årtier, men ny teknologi giver brugeren mulighed for at tage dem med ind i det 21. århundrede. Smartwatches kan også bruges til at udløse alarmer og alarmere sikkerhedspersonalet i tilfælde af en nødsituation.
Alle ovenstående punkter har fokuseret på energistyring, omkostningseffektivitet og sikkerhed, når det gælder det eksterne – men hvad med det interne? Et af de dyreste og mest tidskrævende aspekter af en virksomhed er personalet, hvilket går langt ud over lønninger. At finde, ansætte, uddanne og derefter stole på en medarbejder er både vigtigt og dyrt. Derfor forsøger virksomhederne altid at fastholde medarbejderne, når de først har sat dem ind i virksomhedens økosystem. Spørg enhver HR-afdeling eller rekrutteringsagent, og de vil fortælle dig, at det vigtigste, når det kommer til at fastholde en medarbejder, er hans/hendes helbred, hvilket er en anden ting, som smartwatches er dygtige til. Smartwatches kan overvåge hjertefrekvenser og spore både søvnmønstre og aktivitet i løbet af dagen. Vigtigst af alt kan de overvåge stressniveauer og, hvilket er særligt vigtigt i brancher, der kræver meget manuelt arbejde, fald detektion.
Det er vigtigt at huske, at et smartwatch mister meget af sin anvendelighed uden en robust og holdbar urrem.
Ud over disse fordele bliver smartwatches også mere og mere overkommelige og fås nu i forskellige prisklasser. Det betyder, at de er tilgængelige for virksomheder af alle størrelser og kan nemt integreres i eksisterende bygnings styringssystemer.
Konklusionen er, at smartwatches er et effektivt værktøj til energistyring og i stigende grad bruges til at styre og overvåge bygningssystemer som f.eks. belysning, HVAC og sikkerhed. Disse enheder tilbyder en praktisk og effektiv måde at styre energiforbruget på og foretage justeringer i realtid på farten. Med funktioner som fjernovervågning, dataadgang i realtid og forbedret sikkerhed er smartwatches førende inden for energistyring og hjælper virksomheder med at spare penge og forbedre effektiviteten.