Gode energi nyheder: Bitcoin mining er mindre dårligt for miljøet
Ifølge artiklen fra CNBC med titlen “Bitcoin mining isn’t nearly as bad for the environment as it used to be, new data shows” dateret d. 20 juli 2021, er Bitcoin mining mindre dårlig for miljøet. Dette er gode nyheder, fordi Bitcoin mining som bekendt bruger rigtig meget strøm.
Derfor er det blevet mindre dårligt for miljøet
I artiklen skriver de, at Kina har forbudt Bitcoin mining i maj 2021. Dette har medført, at over halvdelen af den totale hashrate er forsvundet fra Bitcoin-netværket. Dette har så medført, at mange er begyndt at søge mod USA, hvor de har vedvarende energi. USA står nu for 17 procent af verdens Bitcoin mining operationer, og der estimeres, at omkring 50 procent af denne aktivitet er drevet af vedvarende energi.
Det har aldrig været en hemmelighed, at Bitcoin mining bruger meget strøm. Det kan dog være meget svært at estimere, hvor meget strøm der bruges på det. Du vil derfor kunne finde mange forskellige tal på det, afhængig af hvor du læser om det. I den omtalte artikel skriver de, at Bitcoin bruger 70 terawatt timer om året, mens andre hjemmesider angiver, at det er mere end det dobbelte.
Kan man slippe for mining helt?
Man kan til en stor grad slippe for mining ved at skifte over til det, der kaldes for Proof of Stake. Mining er en del af Proof of Work, som har drevet Bitcoin siden lanceringen for over 10 år siden. Proof of Work (POW) går ud på, at man skal stille computerkraft til rådighed for at kunne udregne meget komplekse regnestykker omkring hvert tiende minut. Den computer der først udregner regnestykket, bliver tildelt en belønning i form af Bitcoins. Belønningen bliver halveret en gang i mellem, men det er stadigvæk en lukrativ forretning for minerne, hvis de kan få billig strøm.
Problemet med POW, som vi har været inde på tidligere, er at det kræver meget (rigtig meget) strøm at holde kørende. Dash var nok den første kryptovaluta, der kom med idéen om Proof of Stake (POS). Her “staker” man i stedet sine coins, hvorefter man kan validere transaktioner på netværket. Laver man en falsk transaktion, og bliver denne opdaget, så bliver man straffet. Straffen ligger i, at du miste alle eller nogle af dine coins. Der er egentlig også et lignende princip inden for POS, hvor straffen er, at man skal bruge meget mere strøm, hvis man vil fuske rundt. Man skal faktisk bruge så meget strøm og mining rigs, at det er praktisk umuligt at lave falske transaktioner.
Det bliver spændende at se, om Bitcoin på noget tidspunkt skifter til POS i stedet for POW. Mange tvivler dog på det, da der er investeret mange millioner i infrastrukturen bag POW. Tænk på at de forskellige mining rigs ikke er gratis. Der er også opbygget en masse haller med god køling til disse maskiner.
Alle skifter desværre ikke til vedvarende energi
Det er desværre ikke alle minere, der skifter til vedvarende energi i lande som USA. Kazakhstan står på nuværende tidspunkt med en andel på 8 procent af verdens bitcoin mining. Dette skyldes, at de har en masse kul, som kan bruges til at skabe billig strøm. Dette medfører desværre, at Co2-aftrykket også stiger.
Mange minere siger dog, at det er et midlertidigt stop på vejen. Kazakhstan grænser op ad Kina, hvorfor det er meget nemt at flytte operationen derover. Kazakhstan har dog meddelt, at de vil indføre nye skatter for Bitcoin minere i 2022. Dette gør nok, at det bliver mindre populært at have en mining farm i Kazakhstan – og det er bedre for miljøet.
I den perfekte verden skifter alle kryptovalutaer til POS eller et andet mere miljøvenligt system. De minere der ikke vil være med til det burde skifte deres energikilde til vedvarende energi. Der går dog nok en del år, før dette er tilfældet, hvis det ikke bliver gennemtvunget gennem lov.
Det bliver meget spændende at følge med i udviklingen, når det kommer til Bitcoin mining. Der sker hele tiden noget nyt, og det er ikke til at forudse fremtiden. Har du en mening om emnet, så skriv en kommentar under denne artikel, hvis kommentarfeltet stadigvæk er åbent, når du læser denne artikel.
Alle tal i denne artikel kommer fra de refererede artikler og kilder. Der tages forbehold for eventuelle fejl, der måtte være i denne artikel.