Døre i et byggeri kan være energibesparende

Ved byggeri er det altid vigtigt at gennemtænke det hele byggeri. Det er ikke tilstrækkeligt kun at tænke enkelte dele igennem. Man kan ikke nøjes med at tænke skelet eller ydermure, enkelte rum eller etager. Man bliver nødt til at have øje for alt fra inderst til yderst. For ønsker man at have en sammenhængende bygning, uanset om det er til industri eller privat, er det nødvendigt at tænke helhed. Noget af det der har stor betydning for store bygninger, er energioptimering. Særligt for forskellige erhverv og virksomheder, kan det have betydning for omsætningen, hvis man ikke har tænkt energioptimering ind i opførslen af bygningen. Derfor må man som arkitekt og bygningskonstruktør altid have det hele billede for øje. Man skal altså kunne være i stand til at bevæge sig op og ned i detaljegrad. Det ene øjeblik skal man tænke på det enkelt rums muligheder, og i næste øjeblik skal man tænke materialer og isolering af ydermurene.

 

Besparelser på energi

Når man skal spare energi i store bygninger, kan de mindste justeringer have stor betydning for, hvor meget energi der bliver brugt i alt. Men igen er det vigtigt at kunne bevæge sig på forskellige niveauer af denne energibesparelse. Har man mange forskellige rum, som bliver brugt til forskellige lejligheder, kan en lille justering gøre underværker for elregningen. Et eksempel på en lille justering med stor effekt er døre. Hvis man indsætter døre mellem de enkelte rum, vil man opleve, at man kan isolere opvarmningen af de forskellige rum. På denne måde kan man nøjes med at varme eller køle de rum, som rent faktisk skal benyttes. Man kommer altså ikke til at fyre for fuglene, men kan slå en del kroner af regningen, alene ved at indsætte døre.

 

Kan man bruge hvilke som helst døre?

Som med alt andet kan man ikke her springe over, hvor gærdet er lavest, uden at det vil få konsekvenser. Hvis man vælger at indsætte de billigste døre, som man kan få på markedet, vil det slet ikke have samme effekt, som hvis man vælger døre, der rent faktisk har en isolerende effekt. Selvom det kan være et fristende sted at lave besparelser, vil man formentlig fortryde det i sidste ende. For det er langt billigere at tage denne type beslutninger under opførslen af byggeriet. Vælger man i stedet at købe billige og dårlige døre under byggeriet, og finder man senere ud af, at det var en dårlig beslutning, så vil det koste væsentlig mere at få foretaget udskiftningerne der. Dette er altså en af grundene til, at det er en god ide, at ansætte bygningskonstruktører, som tør tage sig tiden til at lave en gennemgående og sammenhængende plan over projektet. For den lille investering, som det er i begyndelsen, vil være givet godt ud i sidste ende.

 

Det virker måske banalt, at en lille tanke, som at indsætte de rigtige døre mellem rummene, kan gøre en forskel i sidste ende. Men i virkeligheden er det en enormt simpel måde at justere sit energiforbrug. Det er for flere virksomheder en bevidsthed om energiforbruget, der kan være med til at skabe en større omsætning. Et eksempel herpå er Fiskeri- og søfartsmuseet i Esbjerg. Her er de enormt opmærksomme på energioptimering. Noget af det, som de vil gøre for at få en mindre elregning, er netop at indsætte døre i deres kælder. Her er det nemlig vigtigt at rummet og vandet har en vis temperatur, så dyrene kan trives. Men i øjeblikket er der ingen døre i hele kælderen. Det betyder, at de bruger meget energi på at holde hele kælderen på 11-13 grader, i stedet for at kunne nøjes med at køle et enkelt rum. Ved at indsætte døre mellem de forskellige rum, kan de netop sænke energiforbruget og dermed regningen. Dette vil for mange virksomheder være smart at tænke ind allerede, når bygningen opføres. Så undgår man at skulle lave disse optimeringer løbende. Og netop energibesparelse er noget af det som mange nyuddannede bygningskonstruktører er meget kyndige i. Som en del af opmærksomheden på bæredygtighed, er de nemlig også uddannet til at have dette for øje. Overvej derfor om din bygningskonstruktør har styr på detaljerne, helt ned til de enkelte døre.