Mangler du en tilstandsrapport? Læs med her!

Du kan blive meget klogere på, hvad en tilstandsrapport er ved at læse med her – og du kan også altid besøge hjemmesiden: https://tilstandsrapport-pris.dk/ for yderligere info!

Hvad er en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er en rapport, der afslører en boligs tilstand. I rapporten kan man finde eventuelle fejl, udbedringer og mangler, som både dækker over boligens synlige og usynlige dele. Det er dermed et gennemgribende arbejde, der har til formål at fortælle en ny potentielle ejer af boligen, i hvilken stand boligen står.

Det er altid en byggesagkyndig, der foretager disse vurderinger. Det skyldes, at det kræver meget viden og ikke mindst erfaring at kunne vurdere en hel boligs kvalitet og tilstand. Det kræver en bred vifte af viden og en lang række kompetencer.

Hvad er fordelen ved en tilstandsrapport?

Der er mange fordele forbundet ved en tilstandsrapport. Hvis du eksempelvis skal købe en bolig, er det belejligt at vide, i hvilken stand boligen er. Selvom boligen ved første umiddelbare øjekast ser fin og velholdt ud, kan boligen gemme på skjulte overraskelser. Disse overraskelser kan i sidste ende blive en dyr fornøjelse. Det kan eksempelvis være, at boligen kræver et nyt tag. Skal boligen have nyt tag eller andre – både større og mindre – reparationer eller udbedringer, er dette noget, man som køber kan forhandle med i prisen.

En tilstandsrapport er dermed købers bedste ven, da køber trygt kan læne sig op ad informationerne i rapporten. Det kan også give køber en klar indikator om, hvorvidt boligen fortsat er interessant eller ej. Det kan virke afskrækkende, hvis rapporten afslører en lang række alvorlige fejl eksempelvis. Rapporten sikrer således, at man som kommende boligejer ikke har købt katten i sækken ganske uvidende.

Hvor lang tid er en tilstandsrapport gyldig?

En tilstandsrapport har som regel sin gyldighed i et halvt år efter, at den er udført. Det skyldes, at boliger konstant kan udvikle sig. Eksempelvis kan en mindre fejl nå at vokse sig væsentligt større på 6 måneder. Efter et halvt år kan man dog få foretaget en ny vurdering, der som regel er billigere end den første. Det skyldes, at der blot er tale om en genvurdering og en fornyelse af selve tilstandsrapporten.

Hvad koster en tilstandsrapport?

Prisen på en tilstandsrapport er varierende afhængigt af flere ting. Det kan variere afhængigt af, hvem der udfører den. Det kan variere afhængigt af, hvilket type bolig der er tale om, og hvor stor boligen er – samt det også kan variere afhængigt af, hvor gammel boligen er.

Er der eksempelvis tale om et nyere mindre hus, vil tilstandsrapporten være typisk være billigere end på et stort ældre hus. Flere steder skelner man mellem huse, der er over eller under 5 år gamle. Når husene er over 5 år gamle, så stiger de automatisk i pris, hvis der skal udføres en tilstandsrapport.

Hvordan finder man den bedste pris på en tilstandsrapport?

Det du kan gøre, hvis du vil have de bedste kort på hånden, når du skal finde den bedste til at udføre opgave, er at indsamle tilbud. Du kan heldigvis nemt indsamle flere tilbud på en tilstandsrapport ganske uforpligtende. Det betyder, at du i ro og mag har mulighed for at sammenligne de forskellige tilbud. Dermed kan du også se, hvor du får mest for dine penge henne.

Det er dermed godt givet ud at forhøre sig om sine muligheder, førend du træffer den endelige beslutning.

Kan man også få vurderet sommerhuse med en tilstandsrapport?

Ja, man kan også få udført en tilstandsrapport på et sommerhus. Det er ganske normal procedure, da det også er relevant at kende til et sommerhus tilstand, før man køber det. Typisk er en tilstandsrapport på et sommerhus en anelse billigere end på en almindelig bolig – men det kan også variere.

Det er dog altid en god idé at vælge tilstandsrapporten, således du kender til tilstanden på dit kommende sommerhus, inden du har underskrevet en kontrakt.

Er det køber eller sælger, der skal betale for tilstandsrapporten?

Når der skal udføres en tilstandsrapport, er det sælgeren af boligen, der skal betale. Det er uanset, om der er tale om et hus, en ejerlejlighed eller et sommerhus.