Sådan opretter du hjemmeværksted af kaliber

Forestil dig at have dit værksted hjemme på privatadressen oprettet præcist, som du længe havde ønsket dig det.

Alle de forskellige værktøjer, du har brug for til dine yndlingshobbyer og projekter, er præcis, hvor du forventer, at de skal være. Lokalet er uden rod, du kan bevæge dig frit rundt, og du kan få tingene gjort hurtigt, fordi dit værksted er i topform, og du råder over det rette værktøj til opgaverne. Måske er du en stor bilentusiast eller lignende. Uanset hvad du brænder for og går stærkt op i, kan du skræddersy dit hjemmeværksted, så det passer til det, du går allermest op og selv kan hygge dig med i værkstedet.

Få et hjemmeværksted, hvor du har styr på og kan gemme alle dine værktøjer, maskiner og køretøjer. Du kan gøre det til netop det sted, hvor det er ideelt at hænge ud og slappe af med din hobbyopgaver af forskellig art.

Få systematiseret din ”værksteds-oase” derhjemme, så den både er praktisk, fornøjelig og underholdende. Når du trives i dine nye omgivelser, vil du med garanti få langt lettere ved at få sat gang i dine projekter. Når du har et uorganiseret lokale til dit hjemmeværksted, er risikoen langt større for, at du udskyder dit forestående hobby-projekt.

Før du går i gang, skal du tænke på de samme ting, du ville gøre, hvis du var i gang med et at bygge hus. Afhængigt af omfanget af din ”værksteds-oase”, kan du få brug for en tilladelse til en eventuel ombygning. Du kan også nødt til at tænke på stedets fundament, tagdækning og mekanik. Uanset om du arbejder med metal eller træ, kan du selv skabe det ultimative hjemmeværksted ved at følge nogle få enkle råd fra globaltools.dk

Få gjort rent og skabt orden i kaos

Første trin er rengøring, ikke kun at feje gulvene – få ryddet op og smidt de ting væk, du ikke skal bruge i dit hjemmeværksted. Fjern husholdningsartikler og ekstra rod, for eksempel opbevaringsbokse, cykler, tomme bagageposer, campingartikler, spil, gammelt legetøj, fotoalbum og feriedekorationer, hvis det kan lade sig gøre og du/I har pladsen til det.

Hvis du kan få luget ud i alt det, der med fordel kan opbevares på loftet, i skuret eller et andet område, giver det dig åben plads til at betjene elektrisk værktøj og maskiner samt bedre albuerum til opbevaring af forskelligt værktøj i en orden, så du får styr på det hele. Hvis det ikke er muligt, kan du dele dit hjemmeværksted op i to halvdele – en til opbevaring og en til dit hobbyværksted.

Når det kommer til selve rengøring og bagefter forandringsprocessen af dit hjemmeværksted, skal det foregå sikkert. Sørg for at rydde en åben sti og samle alt op fra gulvet. At have en gangsti forhindrer, du/I snubler og kommer til skade. Det gør det også nemmere for dig at få adgang til dine værktøjer og hjælper dig med at se, hvor du bevæger dig.

Hold altid dit arbejdsbord pænt og ryddeligt. Hvis der er for mange skruer, værktøjer og materialer på bordet, kan du forlægge det, du har brug for, og du risikere frustrerende tidsspilde, hvilket for mange også kan være nok til, at man aldrig rigtig kommer i gang med et ellers planlagt projekt.

Når du har fået styr på og god orden i dit hjemmeværksted, forbliver du velorganiseret, og det hjælper dig i den rigtige tankegang, når du starter et nyt projekt.

Få strøm nok og styr på temperatur samt ventilation

Du skal overveje, hvad du planlægger at skulle kunne lave i dit hjemmeværksted, så du rettidigt får truffet de rigtige beslutninger om:

El-adaptere og stikkontakter: Et velfungerende hjemmeværksted skal indeholde et tilstrækkeligt antal elektriske tilslutningsmuligheder.

Køle- og varmemuligheder: Opbygning af en værkstedsgarage indebærer også overvejelse af dit køle- og varmesystem. De fleste garager har ingen isolering, hvilket kan gøre dem ulideligt vare om sommeren og noget nær iskolde om vinteren. For at finde de bedste køle- og varmeløsninger til dit hjemmeværksted, kan du opsætte ventilatorer eller gulv- og vinduesluftkonditioneringsenheder samt rumvarmere.

Ventilation: Vær altid opmærksom på luftkvaliteten, når du arbejder med maling, kemikalier eller andre giftige elementer og partikler. Det er ikke nok at åbne et vindue. En udstødningsventilator i loftet er en smart installation til moderate projekter. Du kan endda overveje et støvopsamlingssystem, ventilationssystem eller et centralt vakuum til mere omfattende job. De hjælper med at fjerne støv, snavs og andre skadelige partikler i luften, holde alt fra dit tøj og ikke mindst ude af dine lunger. Afhængigt af hvordan du vil bruge hjemmeværkstedet – træbearbejdning, håndværk, svejsning, havearbejde eller mekanik – kan det være nødvendigt at foretage forskellige valg med hensyn til ventilation.

 

Planlæg indretningen af hjemmeværkstedet

En plan for indretningen af dit hjemmeværksted er afgørende, før du sætter alt op. Du skal vide, hvordan du vil have pladsen til at fungere, før du rekonstruerer den. Bruger du hele området? Installerer du tunge maskiner? Har du brug for at passe en bil ind i garagen? Hvilken type projekter vil du gennemføre?

En plan for indretningen at dit hjemmeværksted kræver organisering af din arbejdsgang. Du skal have tilstrækkelig plads til dine projekter, uanset om du reparerer biler og lastbiler, arbejder på et haveprojekt, reparerer noget til huset eller arbejder med metal. Du skal også tage det med i overvejelserne, hvis hjemmeværkstedet skal bruges til andet – eksempelvis, hvis du vil parkere et køretøj eller plæneklipper på den ene halvdel.

Tænk på at udpege områder til opbevaring af råvarer, værktøjer, maskiner, affald og skrot.

Få fat i den rette arbejdsbænk eller det rette arbejdsbord

Du kan ikke starte på eksempelvis at reparere en motor eller lakere et træprodukt, før du har fået oprettet den rette arbejdsbænk eller det passende arbejdsbord – medmindre du ønsker at arbejde på gulvet. Din indretning af hjemmeværkstedet skal passe til, hvad der specifikt passer for dig og det, du primært skal bruge lokalet til. Du kan enten konstruere eller købe en arbejdsbænk/arbejdsstation. Vælg en, der er designet til at modstå hamring, savning og alt andet, du udsætter den for af slitage-muligheder. Den skal have en robust base, solide ben og være stabil, have en holdbar og hårdfør overfalde og i det hele taget være sikkert at arbejde ved.

Du kan vælge højere eller lavere alternativer af arbejdsborde/arbejdsstationer afhængigt af dine ønsker og af, hvad du konkret skal bruge arbejdsbordet mest til. Hvis du bruger håndværktøj oftere, overveje en bænk, der er mellem 81 cm og 87 cm højt. Til metal- og træbearbejdningsopgaver er et arbejdsbord, der er mellem 92 cm og 102 cm højt, velegnet.

Mulighederne stopper ikke der. Du kan købe en almindelig arbejdsbænk/arbejdsstation med en solid top eller en med hylder, skruer og skuffer. Derefter kan det også være værd at tage stilling til følgende:

For bedre stabilitet: Monter den på væggen

For den nemmeste løsning: Hold det stationært

For øget fleksibilitet: Gør den mobil med hjul

Også vigtigt med tilstrækkelig belysning

Hjemmeværksteder kan være dystre og mørke med minimal belysning.

Det er ikke en god idé, hvis du skal få mest muligt af din ”værkstedsoase” på privatadressen.

Passende og god belysning holder dig produktiv og sikker. For eksempel er sporbelysning en enkel løsning, du kan installere i forskellige retninger. Det kan dog også kaste en skygge på dit arbejde, så invester også i justerbare lamper eller håndholdte lys. De er gode til, når du har brug for ekstra lysstyrke, der er fokuseret på ét sted.

Dit arbejdsområde kræver god og passende belysning samt opgavebelysning for at understøtte dine mange gør-det-selv-projekter. Højintensive lys som lysdioder og halogener er gode muligheder sammen med lysstofrør, fordi de er lyse og økonomiske. Placer et af lysene over bænken til opgavebelysning. I nogle tilfælde kan du endda have brug for et armatur med en svanehals til at manøvrere det, hvor du har brug for det.

Når du leder efter belysning til hjemmeværkstedet, så tænk i lumen i modsætning til watt. Og hvad er så lumen. Udtrykket lumen gik man især over til at bruge, da de nye sparepærer fandt større og større indpas på markedet. Jo, lumen er mængden af lys, der udsendes, og altså præcis, det man ville opnå med watt.

Her en grov omregningstabel for watt til lumen:

15 watt – 140 lumen

25 watt – 250 lumen

40 matt – 470 lumen

60 matt – 800 lumen

75 watt – 1050 lumen

100 watt – 1520 lumen

En tommelfingerregel er at en lampe med 4000 lumen, placeret midt i et 10 kvadratmeter stort rum, giver en lysmængde på cirka 250 lux. Og tilsvarende 125 lux ved 20 kvadratmter.

Få styr på gulvet i hjemmeværkstedet

Du skal også tænke på gulvbelægningen i dit hjemmeværksted. Hvis du vil have et betongulv, skal du overveje en epoxy gulvfinish. Det gør overfladen lettere at rengøre og øger grebet, uanset om du flytter tungt udstyr eller har brug for beskyttelse mod at glide.

Du kan installere gummigulvmåtter for at give en blød overflade, der heller ikke belaster din fødder og led så meget. Efter at have stået på et sted i et stykke tid eller flyttet fra den ene side til den næste, kan du blive øm. Gulvmåtter af gummi kan også give ekstra greb og større komfort. Gummimåtter forhindrer også buler og rifter i dit gulv, samtidig med at du beskytter dit værktøj, hvis det måtte falde ned på gulvet.

Værktøjet fortjener lidt forkælelse

Så gælder det opbevaring af dit dyrebare værktøj. Det er nemt nok bare at finde en skuffe eller en beholder, som du kan have dine ting i, men også her kan god organisation være en hjælp for dig – og dit værktøj.

Du kan købe eller designe dine egne opbevaringsenheder for at beskytte dit værktøj mod rust, snavs og væsker og holde alt organiseret. Vælg en holdbar værktøjskasse med kuglebærende skuffer, der trækker ind og ud. Nogle kommer endda med en lås.

Overvej at placere skuffemåtter på bunden for at holde dine skruenøgler, borekroner og andet materiale på plads uden, at de hele tiden forskubber sig eller glider rundt, så snart du trækker skuffen ud. Når du organiserer hjemmeværkstedet, kan disse elementer hjælpe dig på rette vej:

Værktøjstavler bevægelige værttøjstavler: Perfekt til dine mest tilgængelige værktøjer

Open-top værktøjsposer: Let at bære rundt til diverse projekter i hjemmeværkstedet eller tage med udenfor

Vægmagneter: Hurtig adgang til det, du har brug for

Værktøjsrullemapper: Hold tingene kompakte og beskyttede

Vægskinnesystemer: Monter på forskellige vægge og fastgør hylder, klip og kroge

Værktøjskasser: Kan tages med rundt i huset eller bruges på dit arbejdsområde

Reservedelsposer: Ideel til at bringe dit værktøj til andre steder

Organiseringen og det at systematisere dit værksted er nøglen til, at du får mest muligt og de bedste

Du kan sørge for, at du går opbevaringen af de forskellig ting i værkstedet enkel og logisk til gavn for både dig selv og øvrige bruger af værkstedet. Tænk også på plastbeholdere og bøtter til sandpapir, manualer eller større værktøjer. Gamle køkkenskabe kan også opbevare dit værktøj.

Og så det allerbedste – værktøjet

Det allerbedste ved at have sit eget hjemmeværksted er at have muligheden for fylde det til randen med værktøjer, maskiner, og andet sjovt legetøj til at fuldføre enhver opgave. Her en liste over forskelligt grundlæggende værktøj, der er rart at have ved hånden i værkstedet:

Hammer

Økser

Koben

Målebånd

Brugskniv

Mejsel

Stemmejern

Skruetrækker

Tænger af forskellig art

Skruestik

Topnøgler af forskellig art

Save af forskellig art

Bolte

Skiver

Slibemidler

Bor og bits

Måleværktøj af forskellig art

 

Et toptunet hjemmeværksted får også mere tyngde af specialiseret el-værktøj som eksempelvis:

Drejebænke

Svejsere

Båndsav

Bordsav

Bajonetsav

Rundsav

Boremaskiner af forskellig art, store som små

Sømpistol til trykluft

Bæltesliber

Fræsere

Slibemaskiner af forskellig art

Elektrisk boremaskine

Disse forskellige typer af værktøj kan gøre dine oplevelser i hjemmeværkstedet endnu bedre, og du kan få endnu mere fra hånden i en fart med smil på læberne, så der også er tid til familie og venner ind i mellem.

Sørg for, du før de værktøjer, du skal bruge mest på indkøbt først og udvid så hen ad vejen, når budgettet passer til det.

Glem ikke sikkerheds- og rengøringsudstyr

En vigtig del af arbejdet i dit hjemmeværksted er også at tage de rigtige sikkerhedsforanstaltninger, som også omfatter at holde dine faciliteter rene. Forskellige sikkerhedsprodukter, du kan bruge, omfatter:

Briller

Handsker

Åndedrætsværn

Førstehjælpskasser

Brandslukkere

Før, under og efter hvert projekt i dit hjemmeværksted skal sikkerheden være din første prioritet. Uden det rigtige udstyr, øger du risikoen for at skade dig selv og andre, der er tæt på dig. Sørg for at være tålmodig og tage et skridt ad gangen. Når det kommer til rengøringsudstyr, kan du med fordel have det her på plads:

Koste

Spande

Klude

Skraldespande

Basale rengøringsmidler

Fuldend det hele med et drys underholdning

Hvis du vil skabe et hjemmeværksted, der fungerer på alle parametre, kan fuldende det hele med et minikøleskab til dine yndlingsdrikke, en radio med mulighed for at kildre dine øregange og lidt udsmykning på væggene med hvad, der nu måtte interessere dig.

Du kan også – hvis pengene rækker til det – montere en tv-skærm på væggen for at se nyheder, sport eller dokumentarfilm. Bare fordi du er i sving i værkstedet, betyder det ikke, du ikke må have det sjovt og hygge dig.

Globaltools har alt til dit hjemmeværksted

Globaltools.dk har alle de værktøjer og materialer, du skal bruge for at skabe din egen frodige ”værkstedsoase” hjemme på privatadressen.

Hos Globaltools er værktøj og værktøjsmaskiner af høj kvalitet til lave priser altid i fokus, og globaltools.dk er stedet, hvis du gerne vil have et stort, gedigent og varieret udvalg af værktøj til faste lave priser med leveringstider og kvalitet, du kan stole på.

På Globaltools.dk finder du de bedste tilbud på værktøj og værktøjsmaskiner online. Vi tilbyder mange forskellige typer af produkter via webshoppen – alt fra en skydelære, over værktøjsvogne med værktøj til eksempelvis drejebænke, kompressorer og generatorer. Vi har prioriteret et spændende produktsortiment fra hele Europa, hvilket kan give nogle dages leveringstid – men til gengæld har du produkter i høj kvalitet til lave priser.

Når du går på indkøb hos Globaltools, vælger du en håndgribelig, sikker og praktisk løsning, hvor du altid kan finde budgetvenlige produkter, men hvor samtidig du ikke behøver at frygte at skulle gå på kompromis med kvaliteten for både at gøre en rigtig god forretning og stadig have fået dig et pålideligt og holdbart produkt.