Stereotyper smuldrer: Kvinder i branchen og halskæder til mænd
Citatet lyder: ”We live in a man’s world”. De fleste kender udtrykket og forstår også baggrunden for det. I mange år var hele verden mandsdomineret. Mændene sad på pengene, arbejdet og magten. Der var ikke meget at komme efter som kvinde. I en lang årrække var der ikke noget at stille op som kvinde. Selv hvis man forsøgte, var det næsten umuligt at infiltrere nogle af de områder, som mændene dominerede. Selv en kvinde med penge kunne ikke nødvendigvis få et arbejde, og hun havde stadig ingen magt i nogle sociale sammenhænge. I dag er det heldigvis ikke sådan længere. Flere kvinder sidder på vigtige poster i erhvervslivet, og kvinder er som en naturlighed på arbejdsmarkedet. Der er lige nogle ting der halter med ligeløn, men vi er kommet langt som samfund.
Men byggeri og industriområdet er fortsat domineret af mænd. Ikke mange kvinder er at finde på de store byggepladser, og det skyldes formentlig ikke, at de ikke er i stand til at udføre arbejdet. Der har været denne opdeling i erhverv i mange år. Det fysiske arbejde var for mænd, mens kvinder kunne blive frisører og pædagoger. Heldigvis er disse linjer også ved at blive udviskede. Flere kvinder bevæger sig ind i de mandsdominerede arbejdspladser, og mange har en oplevelse af at blive taget godt imod. Det er altså ikke alene kvinderne, der har lysten og drivkraften. Mændene er også blevet åbne overfor, hvad kvinderne kan bidrage med på arbejdspladserne.
Stereotyperne smuldrer
Kvinderne prøver kræfter med mandsdominerede fag, og næsten alle accepterer, at de kan leve op til niveauet i brancherne. Tanken om, at kun mænd arbejder, og kun kvinder går med smykker, er så småt begyndt at smuldre. Stereotyperne kan ikke holde, når de konstant udfordres i alle arenaer. Der vil altid være mennesker, som lever efter gamle overbevisninger. Og der er nok også noget om, at kvinder og mænd generelt tiltrækkes af forskellige ting i erhvervslivet.
Men når nu stereotyperne er ved at smuldre, skal vi så ikke hælde mere på den vogn, så de falder helt sammen? For hvad gavner disse stereotyper os egentlig? Hvorfor skal flere mænd i fysiske erhverv ikke gå med smykker. Maskulinitet smuldrer ikke, bare fordi man har et smykke om halsen. Så hvorfor ikke rive de sidste murbrokker ned, så vi rent faktisk kan være frie til at gribe de ting i livet, som vi ønsker? Uden tanke om, hvorvidt det passer ind i en opfattelse af hvad der er maskulint og feminint. Hvad der er et kvindeerhverv og et mandeerhverv.
Halskæder til mænd
Hvorfor skulle man ikke kunne købe halskæder til mænd? Det kan man naturligvis også, men på sin vis er det noget, der bliver set ned på i det maskuline erhvervsliv. Går man helt ind til kernen, er det da et skræmmende ustabilt selvbillede, man har, hvis man ikke er i stand til at acceptere, at halskæder til mænd er en fuldt acceptabel ting. Halskæder til mænd ændrer jo på ingen måske maskuliniteten. Lige omvendt faktisk. For halskæder til mænd er jo ofte designet til at underbygge maskuliniteten. Enten ved at skabe kontrast eller ved at have grove og hårde træk. Disse halskæder til mænd er ikke til en bestemt type mand. Disse halskæder til mænd er i virkeligheden også med til at nedbryde de fordomme og stereotyper, der er om mænd. For der er intet rigtigt eller forkert, når det kommer til dit valg af halskæder til mænd. Uanset hvilken stil du vælger, så har du jo netop valgt den, fordi den passer til dig. Ikke den mand du bør være i andres øjne.
Hvor ville det være befriende at se flere mænd i industri- og byggebranchen, som gik med halskæder til mænd. Ikke fordi det i sig selv er befriende, men fordi det vil være endnu et skridt i retning af at blive helt frigjort af stereotyperne. Byggebranchen er ikke kun for mænd, og halskæder er ikke kun for kvinder. Det er på tide, at vi bryder med den forestilling. Den hører et andet årti til. Måske endda et andet århundrede. For vi er kommet langt nok til at halskæder til mænd ikke er en dealbreaker.