Skifte til varmepumpe – hvad kan du spare?

De fleste priser er i øjeblikket på himmelflugt og presser hver enkelt på pengepungen. Energipriser samt Benzin- og madpriser er steget og får mange til at se sig om efter alternativer der kan reducere de ellers voldsomt stigende hverdagsomkostninger. 

Hvis du er en af de danskere der varmer op med gas, EL eller olie, kan der være mange penge at spare på at få installeret en ny varmepumpe. En ting er at omkostningerne til at opvarme din bolig kan reduceres, en anden er de mange forskellige muligheder for tilskud til energiforbedringer.

Energitilskud

Energitilskud søges først og fremmest før dit arbejde overhovedet påbegyndes. Påbegynder du arbejdet med udskiftning inden ansøgning, vil du ikke kunne få tilskud!

Når du skal have lavet energiforbedrende tiltag, er det første spørgsmål typisk hvilken opvarmningsform du allerede benytter. Har du fx et ældre oliefyr vil du kunne få støtte fra Skrotningsordningen (https://ens.dk/service/tilskuds-stoetteordninger/skrotningsordningen).

I skrotningsordningen vil det indebære at du skal have din varmepumpe med abonnementsordning. En abonnementsordning sparer dig reelt for at investere i en ny varmepumpe som nemt kan koste dig over 100.000 kroner.

Din energitjenesteleverandør står for ejerskab af pumpen og det vil således være din leverandør, der søger tilskuddet på op mod 25.000 kroner. Husk du kan ofte gratis kan få kvalificeret rådgivning af en fagmand omkring tilskud til energiforbedringer.

Hvor meget sparer jeg egentligt?

Det er naturligvis forskelligt hvad man kan få ud af en ny varmepumpe. Skifter du et ældre oliefyr ud med en helt ny luft til vand varmepumpe, kan din besparelse være op mod 65 procent af dine nuværende omkostninger til opvarmning af huset.

Med et gasfyr kan du ca. regne med op til 55 procent besparelse mens skifte fra opvarmning med elektricitet til varmepumpe giver besparelse på opvarmningen på mellem 50 og 70 procent.

Hvis du har fastbrændselsfyr eller pillefyr vil du ikke kunne spare nær det samme, som med olie, gas og el. En besparelse der ligger på mellem 8 og 12 procent vil alligevel kunne mærkes og betale sig selv tilbage over tid.

Tilbagebetalingstiden på en ny varmepumpe afhænger altid af hvad du kommer fra. Udskifter du et ældre oliefyr vil besparelsen i forbrug være større og derved tjene sig selv ind på få år, mens et nyere pillefyr vil høre til 10+ år på tbt.

Rådgivning om varmepumper

En ting er at vide der findes muligheder for at spare på varmeudgifterne, en anden er at vide hvad der er den bedst mulige løsning for dig og din bolig.

Rådgivning fra din lokale installatør af varmepumper kan ofte hjælpe dig godt på vej mod en løsning. Typisk vil en VVS’er eller blikkenslager have god erfaring med korrekt installation af varmepumper, og også kunne rådgive dog til en holdbar løsning for dig, din bolig og dit budget.