Balance og livsglæde i hjemmet

Ude godt, hjemme bedst er sådan det også bør være. Men for mange familier er livsglæde og god trivsel ikke det normale i hjemmet. Mange børn og unge vokser i dag, i Danmark op i dysfunktionelle familier og alt for mange danskere har et overforbrug eller misbrug af alkohol, hash eller stoffer. Specielt kokain bliver desværre mere og mere almindeligt i nattelivet og ses faktisk også i helt ”almindelige familier og på arbejdspladser. Alkohol, hash og stoffer er nemt tilgængeligt i Danmark og det forbindes mange steder med hygge, fest, sjov og andet. Mange unge mener slet ikke at de kan feste rigtigt uden alkohol og det er faktisk mere alvorligt end den enkelte lige tror. Se lige disse tal:

Sundhedsstyrelsen skønner alene, at der årligt er cirka 122.000 0 til 18-årige børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer – altså voksne børn af alkoholikere.

181.000 af de 19 til 35-årige og 329.000 de 35+ årige, udtaler at de er vokset op i familier med et alkoholmisbrug.

 

I en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed svarede 19,3 % af de adspurgte, som var mellem 18 og 64 år, at de i deres barndom og ungdom havde boet sammen med en voksen, der havde et alkoholproblem.

 

Misbrugsbehandling kan være løsningen

Misbrugsbehandling vil være den bedste vej ud af et misbrug og der findes mange forskellige behandlingssteder i Danmark og mange forskellige muligheder for at komme godt ud af et misbrug. Derfor kan det godt betale sig at bruge lidt tid på at se de forskellige steder an. Når man først har valgt at bede om hjælp og komme i behandling er det vigtigt at komme i gang hurtigst muligt, men brug lige en dag eller to til at finde det der virker bedst. Det kan betale sig.

 

Hvilken misbrugsbehandling skal man vælge?

Som dansker har man ret til behandling i form af samtaler gennem det offentlige. Det foregår typisk sådan, at man tager kontakt til egen læge eller et af de alkoholambulatorier der findes i ens lokalområde. De vil så søge om behandling gennem din sygesikring og når denne godkendes, kan man modtage behandling gennem ene samtaler og få steder gruppesamtaler, hvilket som udgangspunkt har en bedre effekt. Hvis man opdager et begyndende misbrug eller misbruget er i startfasen vil denne form for hjælp godt kunne fungere.

 

Intensiv misbrugsbehandling

For andre hvor misbruget har stået på i længere tid, kan det være svært at komme fri af misbruget ved hjælp af få samtaler og der skal i langt de fleste tilfælde en mere intensiv behandling til. I få tilfælde kan man få dette gennem sin sygesikring men det er godt nok svært og typisk med en meget lang ventetid, hvilket i sig selv er rigtig skidt, når det drejer sig om misbrug som er en progressiv lidelse.

 

Men der findes her flere forskellige behandlingssteder med privat hjælp. Her er det muligt at få en intensiv behandling, som en døgnbehandling hvor man bor og er på behandlingsstedet i normalt ca. 5 til 6 uger eller som en ambulant behandling hvor man bor hjemme og de fleste steder har mulighed for at forsat passe sit arbejde.

 

Ambulant misbrugsbehandling

Denne behandlingsmetode vil i langt de fleste tilfælde være at fortrække, da meget erfaring viser, at desto mindre man kommer ud af vante omgivelser og får lavet om på hverdagen, jo bedre muligheder vil der også være for at forblive fri af sit misbrug. Ca. 10% af alle misbrugere vil have behov for en døgnbehandling og resten vil som ofte få mest ud af det ambulant behandlingssystem. Dertil er der også en stor økonomisk fordel ved det ambulant behandlingssystem, da det er ca. 1 tredjedel af prisen i forhold til døgnbehandling.

 

Hvornår har man brug for misbrugsbehandling?

Ofte går snakken på hvor meget man drikker eller hvor og hvornår man drikker, men det har faktisk ikke så meget med det at gøre. Det handler meget mere om de negative konsekvenser ens misbrug, drikkeri har med sig. Både de negative konsekvenser for en selv, men også for alle dem omkring en, som familie, arbejdsplads, nære venner og andre. Et misbrug går ud over hele familien og er derfor ikke et privat problem. Det gælder om at få hjælp så hurtig som muligt.

 

Her kan du se en video om hvornår har man et misbrug af alkohol, hash eller stoffer.