Trænger fabrikkens industri haveanlæg til at blive genopfrisket?

Fremstår din grund eller have uordentlig, ufærdig, eller trænger den bare til en god gammeldags genopfriskning, så kan du med fordel læse med her, hvor vi gennemgår nogle af de projekter man kan gå i gang med på grunden eller i haven, samt lidt råd og vejledning til processen.

Projekter med haveanlæg starter som oftest med en rydning af grund eller have, før at arbejdet med anlæg af selve haven kan påbegyndes. Herefter vil der være en en række projekter man kan vælge at få med i sit haveanlæg, alt efter hvad man har af ønsker og behov. De mest almindelige former for projekter man kan arbejde på i sit haveanlæg vil blive beskrevet nærmere i de følgende afsnit.

Rydning af grund

Ved rydning af grund eller have gælder det om at få blotlagt og klargjort, således at man kan påbegynde selve arbejdet med de øvrige projekter man har i sit haveanlæg. Under rydningen af grunden eller haven kan rydde ud i buske, bede og andre beplantninger, få fældet træer, med efterfølgende stubfræsning og rodfræsning. Det gælder simpelthen om at få fjernet al overskydende materiale, og på den måde få blotlagt grunden eller haven. Når der er blevet blotlagt kan der være behov for en planering af grunden, hvilket især er tilfældet med anlægning af græsplæner. På den måde opnås en jævn og plan overflade.

Det er vigtigt man benytter sig af de rigtige redskaber i forbindelse med rydningen. Større maskiner såsom minigraver, havetraktor, traktorfræser og slagleklipper er gode og mange gange nødvendige redskaber at bruge, ligesom mere almindeligt værktøj som plæneklipper, hækkeklipper mv. med fordel kan benyttes.

Beplantning

Efter rydning og blotlægning kan man komme i gang med en ny beplantning. Her kan beplantes alt fra blomster, buske, hæk, træer mv. Det vigtige ved beplantningsprocessen er at have styr på hvordan man opnår den optimale vækst. Her bør man især være opmærksom på årstiden, da beplantning har forskellig vækst alt afhængig af hvilken tid på året der plantes.

Det kan være en god ide at alliere sig med en der har forstand på beplantning i forbindelse med haveanlæg, da man derved er sikret en ekspertise der sikrer ens beplantning de bedste vækstforhold, og i forlængelse deraf det bedste resultat.

Anlægning og såning af græs og rullegræs

Som ofte vil der eksistere jordarealer på grunden eller i haven, hvorpå der vokser eller gror græs. Har man som en del af sit projekt fået ryddet, blotlagt og planeret sine jordarealer, vil der være behov for enten såning af græs, eller anlægning med rullegræs.

Hvilken af de to typer græs du vælger kan mange gange være en smagssag. Ønsker du et hurtigt resultat er rullegræs klart at foretrække, da der ikke går tid med at vente på at græsset gror ud. Vil man omvendt gerne have det mere naturlige udtryk og resultat, så vil man nok synes bedre om en såning af sin græsplæne.

Som med beplantningen kan der være bedre tidspunkter at så eller anlægge græs på, da årstider og vejrforhold også her spiller ind. Vær sikker på at du sikrer din græsplæne de optimale forhold, eller forhør dig hos en ekspert.

Tømrer og brolægning

Som en del af projekter med haveanlæg vil der ofte være behov for enten en tømrer eller brolægger, og ofte begge to. Dette skyldes at man ofte gerne vil opføre skure og andre konstruktioner i sit haveanlæg med både praktiske og visuelle formål, ligesom flisebelægninger i mellem de forskellige elementer i haven mange gange er et must.

Opførsel af nødvendige konstruktioner, og belægning af gangarealer mv. er ofte prikken over i’et når man skal have nyt haveanlæg, så man kan med fordel undersøge disse typer af opgaver i forbindelse med sit eget haveanlæg.

Gode eksempler på tilføjelser til haveanlægget eller grunden inden for tømrer og murer er haveskure, herunder cykel- og redskabsskure, carporte, herunder dobbeltcarporte, ofte i kombination med skur, træterrasser, herunder med eller uden overdækning, ny indkørsel, flisebelægning af gangarealer, fliseterrasse mv.

Ønsker du hjælp til dit eget projekt med haveanlæg der omfatter mere end én type håndværker, så kan det være en fordel at søge råd, hjælp og vejledning hos en entreprenør. Med en entreprenør er du nemlig sikret en professionel, som til daglig arbejder som bygherre på projekter hvor der er behov for flere forskellige slags håndværkere, herunder anlægsgartnere, tømrere og brolæggere.